SZPARAGI ZAPIEKANE Z MŁODYMI ZIEMNIACZKAMI

Delikatne, smaczne i niesamowicie zielone. Często niedoceniane, choć w ostatnich latach zyskujące coraz większą popularność. Najczęściej podawane gotowane, jako dodatek. Tym razem w wersji z piekarnika, czyli smacznie, szybko i w jedynym naczyniu.

 

Składniki:

  • szparagi zielone 250g
  • młode ziemniaki.  500g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • occet balsamiczny 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • odrobina świeżego rozmarynu

 

Sposób przygotowania:

Szparagi myję, ucinam zdrwniałe końcówki i delikatnie obieraczką do warzyw obieram skórki. Ziemniaki dokładnie myję i kroję na małe kawałki, nie obierając skórki. Wkładam  ziemniaczki do naczynia żaroodpornego i polewam mieszanką oliwy i occtu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Po tym czasie dorzucam szparagi i pokrojony w cienkie plasterki i dorzucam do naczynia. Całość pozostawiam w piekarniku jeszcze na 20 min.

Smacznego 😉

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
*dania bez sadzonego jajka
1 porcja                     :    172,26 kcal   B:     4,56 g   T:    6,76 g   W:   27,50 g
całość (3 porcje)     :    516,80 kcal   B:   13,70 g   T: 20,30 g    W:  82,50 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz