TAJSKI KREM Z MARCHEWKI

Babcia dała młode i pełne smaku marchewki z działki. Od razu pomyślałam, że zrobię z nich zupę krem i wydobędę ich naturalną słodycz. Jako, że w lodówce miałam otwarte mleczko kokosowe to zadecydowałam, że zrobię zupę po tajsku. Krem jest zdrowy, smaczny, wegański, bez glutenu, cukru i ulepszaczy smaku. Z całego serca polecam.

Składniki:

  • młoda marchewka /300g/
  • mleczko kokosowe light /pół szklanki-115g/
  • bulion warzywny /szklanka- 240g/
  • cebula /80 g/
  • mieszanka ziół (czosnek,chili, trwa cytrynowa, imbir, kurkuma, kumin rzymski) /4 łyżeczki/
  • sezam czarny /2 łyżeczki-10g/
  • sezam biały prażony /2 łyżeczki-10g/
  • oliwa / 1 łyżka/

Sposób przygotowania:

Cebulę siekam i podsmażam ją na patelni z jedną łyżką oliwy. Marchewkę myję, obieram i przekaładam wraz z przesmażoną cebulą do blendera. Całość przekładam do garnka, w którym ugotowałam bulion warzywny. Gotuję przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie dodaje mleczko kosowę i dosypuję ziół, które nadają aromat i wydobywają smak z potrawy. Całość posypuję czarnym sezamem i podprażonym wcześniej na suchej patelni białym sezamem.

Smacznego

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                   :     135,89 kcal    B:   2,42 g  T:    10,13 g   W:    7,16g
całość (4 porcje)      :    543,57 kcal    B: 9,69 g    T:  40,52 g     W:  28,66 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

539 thoughts on “TAJSKI KREM Z MARCHEWKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.