TARTA MALINOWA

Delikatny malinowy mus osadzony na wyrazistym ciężkim cieście z migdałów, płatków i śliwki tworzy doskonałą kompozycję smakową. Tarta jest dostosowana do diety niemal każdego: jest bezglutenowa, wegańska, nie zawiera cukru i glutenu.

 

Składniki:

  • migdały                                             50 g
  • śliwki suszone                                  50 g (ok 5szt)
  • płatki owsiane bezglutenowe        95 g
  • nerkowce                                          50 g
  • olej kokosowy                                  45 ml
  • maliny                                               150 g
  • mleko kokosowe                             200 g
  • agar/żelatyna                                   6 g ( 2 łyżeczki )
  • ksylitol                                               21 g ( 4 łyżeczki )

 

Sposób przygotowania:

Migdały, śliwki, płatki owsiane mieszam, dodaje olej kokosowy i wszystko przekładam do blendera. Wylepiam spód tortownicy masą. Wstawiam ją na 15 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni.

W czasie, gdy piecze się spód miksuje nerkowe, mleko kokosowe, maliny (zostawiam kilka do dekoracji), ksylitol i agar/żelatynę. W wypadku gdy robię wersję wegańską masę przekładam do garnka i podgrzewam, aby agar się rozpuścił i związał nam składniki. Jeżeli używam żelatyny to pomijam tę czynność. Gotową mieszankę wylewam na upieczony spód i wkładam do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem dekoruje ciasto malinami.

Smacznego!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 kawałek                         :            214,55  kcal      B:   4,09 g        T:     15,19 g      W:    15,30 g
całość (9 kawałków)        :         1930,96 kcal       B:  36,84 g        T:  136,78 g       W: 137,78 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.