TEST MASEŁ ORZECHOWYCH FIRMY PRIMAVIKA

Chyba już nie raz na blogu wspominałam o mojej fantastycznej cioci Helci. Wiąże się z nią wiele ciekawych historii także tych kulinarnych, a i tym razem jedną mam w zanadrzu. Siadajcie w fotelach, ubierzcie ciepłe kapcie i przygotujcie herbatę. Zaczynamy.

Akcja działa się w połowie lat 90’ tych, kiedy to jeszcze jako mała dziewczynka często po szkole wracałam do ukochanej cioci. Wspólnie oglądałyśmy filmy oraz czytałyśmy romantyczne harlekiny, które dla mojej 9-letniej ja, wydawały się całkiem poważną lekturą. W tych wspaniałych amerykańskich historiach często przewijało się wiele popkulturowych tematów, których nie potrafiłam zrozumieć. Pewnego dnia natrafiłyśmy w ten sposób na masło orzechowe, które nie było wtedy specjalnie popularne, czy też znane w naszym kraju, a już na pewno nie przez prostych ludzi, takich jak my. Umierałam z ciekawości, jak ów masło może smakować. Musiała to wychwycić moja bystra ciocia, ponieważ pewnego pięknego dnia po powrocie ze szkoły zastałam pełen słoik przygotowanego przez nią masła orzechowego. Sęk w tym, że ponieważ ciężko było znaleźć odpowiedni przepis, a działo się to jeszcze przed czasami powszechnie dostępnego Internetu (starość) ciocia przygotowała ów masełko z orzechów włoskich. Z podejrzliwością spojrzałam na breje znajdującą się w słoiku, ale nie chcąc sprawić przykrości wzięłam łyżeczkę i z uśmiechem na ustach zjadłam solidną porcję gorzko-słonego przetworu. Na wiele lat zniechęciło mnie to do eksperymentów z masłem orzechowym i nawet, kiedy produkt był już powszechnie dostępny w sklepach jakoś omijałam go szerokim łukiem. Podprogowo kojarzyłam go z tamtym wydarzeniem. Wszystko to zmieniło się kiedy aktywnie zaczęłam trenować i chcąc nie chcąc szukałam źródeł bogatych, zdrowych tłuszczy, które można podbić w diecie. Poznałam wtedy smak prawidłowo przyrządzonego masła orzechowego. Okazałam się jego ogromną miłośniczką. Praktycznie nie ma pory roku, żeby w moich zapasach nie znajdowały się przynajmniej dwa duże słoiki. A smak tych wspaniałych cudowności przypomina mi o utraconych latach spędzonych bez konsumpcji tego wspaniałego przetworu.

Zrobiło się nostalgicznie… a to przecież tylko test 😉 I z tego przydługiego wstępu chciałam zaprezentować Wam swoją opinię na temat maseł orzechowych firmy Primavka (tutaj dostępna cała oferta maseł). Chciałam tutaj zaznaczyć, że marka zażyczyła sobie obiektywnego testu.  Głęboko to szanuje, jednak bądźmy fair to są przecież masełka orzechowe 😉 Ok, ok zaczynamy….

Masło orzechowe firmowe 100% crunchy

Chyba każdy pamięta uczucie, kiedy twarda masa rozpada się między zębami wydając przy tym intensywny dźwięk pęknięcia. Słowo klucz: chrupkość. No i właśnie, to masło ma chrupkość, dobry skład i niezłe makro.  Kiedy nabieram łyżeczką aksamitną masę z przezroczystego słoja sygnowanego czerwonym logiem firmy Primavika jest pewne, że kopiasta łyżka zaraz wyląduje w moich ustach, a receptory języka w pełni zaobsorbują każdą najdrobniejszą nutę smaku. Nic się przede mną nie ukryje i dlatego mogę stwierdzić z pełnym przekonaniem, że jest całkiem dobre.

 

Masło orzechowe bez soli i bez cukru oraz naturalne

Postanowiłam połączyć te dwa ponieważ dla mnie smakowo są niemal identyczne. Bardzo przypominają 100 % zmielonych orzechów. Wersja bez soli i cukru dla osób, jest dobra które unikają wymienionych składników. Masło naturalne  zawiera z kolei śladowe ilości cukru pudru. Mimo to uważam, że oba nadają się do codziennego użytku.

 

Masło orzechowe piegowate, masło kakaowe i z wiórkami kokosowymi

Obłędne w smaku, wspaniałe jako deser lub słodka przekąska. Niestety zawierają sporą ilość cukru więc lepiej nie podchodzić do słoja na głodniaka, bo może wpaść ponadprogramowych kilkaset kalorii. Czasami jedynak warto zgrzeszyć 😉 Ja delikatnie zaniżam ocenę za wodzenie mnie na pokuszenie.

 

Podjęłam się próby oceniania maseł biorąc pod uwagę różne kryteria.
5-bardzo dobrze, 4-dobrze, 3-średnio, 2-źle, 1-bardzo źle
Zobaczcie, które masło oceniłam najlepiej!

Masło orzechowe bez dodatku soli
i cukru
Masło orzechowe firmowe 100%  crunchy Masło orzechowe naturalne Masło orzechowe kakaowe Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi Masło orzechowe piegowate

smak

5 5! 5 5! 5 5!
zapach 5 4 5 5! 5 5!
konsystencja 5 5 5 5 5 5!
barwa 5 4 5 5 4 5
skład 4 5! 4 2,5 3

2

wartości odżywcze 5 5! 5 2,5 3 2
pojemność 5 5 5 5 5 5

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz