TORCIK JEŻYNOWY

Dzisiaj po dłuższej sesji kardio na rowerach naszła mnie ochota na pyszny, zimny sernik z leśnymi owocami. Jako, że nie chciałam marnować swojego wysiłku musiał on mieć dobre makroskładniki. Poniżej przepis- ja od siebie dodam, że niczym nie odbiega od niezdrowych, pełnych cukrów zimnych serników, a pyszna delikatna masa sernikowa jest świetnie przełamywana przez leśny smak jeżyn.

Składniki:

spód ciasta:

  • czerwona fasola /240g/
  • jajka /4 szt/
  • naturalne gorzkie kakao /30g/
  • ksylitol/erytol /4 łyżki/
  • soda oczyszczona/proszk do pieczenia /1 łyżeczka/

masa biała:

  • ser twarogowy chudy /250g/
  • jogurt naturalny /80g/
  • ksylitol/erytol /2 łyżki/
  • sok z cytryny /20ml/
  • żelatyna/1,5 łyżeczki/ lub agar

masa fioletowa:

  • jeżyny / 250g/
  • ser twarogowy chudy /250g/
  • jogurt naturalny /80g/
  • ksylitol/erytol /2 łyżki/
  • żelatyna/1,5 łyżeczki/ lub agar

Przygotowanie:

Spód ciasta przygotowujemy według tego przepisu (nie polewamy go tylko czekoladą i nie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dodałam również mniej kakao). Upieczone ciasto pozostawiam do wystygnięcia i kroję wzdłuż, tak aby powstały dwie części.

Ser twarogowy, jogurt i cukier (ksylitol/erytol) ucieramy ze sobą (za mnie to zrobił robot kuchenny). Masę rozdzielamy na dwie części, oddzielając po równo do dwóch miseczek. Połowę żelatyny rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do jednej miseczki (z białą masą sernikową), a następnie wylewamy na dno ciasta. Wsadzam do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie układam drugą warstwę ciasta. Do pozostałej masy dodaje zblendowane jeżyny (zostawiam kilka całych do dekoracji) i dokładanie mieszam. Ponownie rozrabiam żelatynę w niewielkiej ilości wody i dodaje do masy. Wylewam na ciasto. Wsadzam do lodówki do stężenia. Dekoruje pozostałymi jeżynami.

Smacznego! 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :                170,64 kcal    B:  17,78 g         T:   3,69 g        W:   19,50  g
całość (9 porcji)              :                1535,8 kcal      B:  160,04 g      T:  33,23 g       W:  175,57 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz