TORTILLA Z KURCZAKIEM

Składniki:

  • tortilla bezglutenowa /4 szt/
  • pierś z kurczaka /1szt/
  • przyprawa gyros /1,5łyżki/
  • jogurt naturalny /8łyżki/
  • ser mozzarella /30g/
  • papryka czerwona /80g/
  • cebula czerwona /40g/
  • cebula zielona /40g/
  • ogórek zielony /10cm/
  • pomidor /150g/
  • olej rzepakowy /1,5łyżki/
  • przyprawy: papryka, sól, pieprz, curry
  • szczypior zielony
  • mieszanka sałat /duża garść/

Przygotowanie:

Przekładamy do miseczki  4 łyżki jogurtu naturalnego. Dodajemy  suszoną ostrą paprykę,curry, sól i pieprz, a następnie mieszamy.  Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na paseczki. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kurczaka. Gdy kurczak się zarumieni jogurt naturalny (4 łyżki) mieszamy z przyprawą do gryrosa i wlewamy na patelnię. W czasie gdy smaży się kurczak przygotowujemy warzywa (papryka, cebula, ogórek, pomidor, sałata): myjemy je i tniemy na plasterki. Na suchą patelnię wkładamy placki tortilli i przygrzewamy ją. A następnie… wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy dipem. Zawijamy tortillę, przecinamy ją na pół i związujemy szczypiorkiem. Podajemy na mieszance sałat.

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 sztuka                  :     302,55 kcal      B: 19,81g    T:12,17g      W:34,84g
całość (4 tortille)  :     1210,20 kcal      B: 79,25g    T:48,69g    W:139,37g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.