TRUSKAWKOWY DESER RYŻOWY

Kolejna odsłona deserku ryżowego, tym razem w wersji truskawkowej.

Składniki:

  • ryż do risotto /200g/
  • truskawki /140g/
  • mleko roślinne /600ml/ – u mnie ryżowe

Sposób przyrządzenia:

Do gotującego się mleka wsypujemy ryż i pozostawiamy  do momentu aż ryż będzie miękki i wchłonie mleko (ok 5 min), cały czas mieszając. Ryż przekładamy do blendera i miksujemy. Przekładamy do szklanek połowę ryżu.

Myjemy truskawki, usuwamy liście i przekładamy do blendera. Miksujemy. Masę przekładamy na ryż.

Układamy drugą warstwę ryżu i dekorujemy jedną całą truskawką.

DSC_0835 kopia
DSC_0854 kopia

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                       :                      512,3  kcal     B:    7,42 g      T:  4,06 g     W: 109,79 g     ( jedna porcja jest bardzo sycąca! )
całość (2 porcje)        :                  1024,60 kcal      B: 14,85 g      T:  8,12 g     W:  219,59 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.