WEGETARIAŃSKI BURGER Z FASOLI

Składniki: 

kotlety:

  • czerwona fasola (puszka)
  • płatki owsiane górskie (80g)
  • jajko (1 szt)
  • cebula (1duża)
  • przyprawy: papryka ostra, pieprz, sól, czosnek (2 ząbki)
  • mąka amarantusowa (1/3 szklanki), bądź inna
  • bułka tarta / otręby/ sezam

dodatkowo:

  • bułka wieloziarnista
  • mieszanka sałat
  • czerwona cebula
  • ogórek konserwowy
  • papryka
  • ketchup/ musztarda francuska

 

Przygotowanie:

Odlewamy wodę z fasoli i przekładamy ją do blendera. Dodajemy cebulę pokrojoną w większe kawałki ( blender za nas sam wykona robotę), jajko, płatki owsiane i przyprawy. Wszystko blendujemy i przekładamy na miseczkę. Dodajemy mąki (u mnie amarantusowa) i mieszamy masę, tak aby szło z niej uformować kotlety, a następnie obtaczamy w bułce tartej , sezamie lub otrębach- co kto woli. Zawijamy kotlecik w folię aluminiową i wkładamy do mroźnika na min. 1 godzinę.
Po tym czasie wyciągamy kotleta i wrzucamy go na rozgrzany olej i smażymy z obu stron, aby ładnie się przyrumienił. W tym czasie przygrzewamy w piekarniku bułkę. Po przygrzaniu na dno bułki kładziemy sałatę, pokrojoną w paski cebulę, następnie kotleta, ogórek, paprykę. Bardzo dobrze smakuje z musztardą francuską.

Smacznego

* Składniki na 6-7 kotletów.

fasolowy burger

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.