WEGAŃSKIE BATONIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ

Komosa wesoło podskakiwała na patelni, gdy ją prażyłam. Natomiast masło orzechowe z olejem kokosowym tworzyło niesamowite taneczne piruety, gdy się ze sobą zaprzyjaźniały. Dodatkowo towarzyszył temu przepiękny zapach, który roznosił się po całym domu. I tak oto powstały batoniki, które ciężko mi smakiem porównać do czegoś, chyba najbliżej im jest do granuli o orzechowej nucie. Są bardzo kruche, delikatne w smaku i idealnie komponujące się z jogurtem naturalnym w wersji śniadaniowej lub z kawą w wersji deserowej.

 

Składniki:

  • komosa ryżowa                      100 g
  • masło orzechowe                   130 g
  • olej kokosowy                           50 g
  • płatki owsiane                          60 g
  • płatki migdałowe                     20 g /2 łyżki/
  • nasiona chia                             10 g /2 łyżeczki/
  • len mielony odtłuszczony        4 g /1 łyżeczka/
  • syrop daktylowy                      21 ml /1,5 łyżki/

Sposób przygotowania:

Komosę prażę na suchej patelni aż do momentu kiedy zacznie robić się złocista. Ściągam ją i przesypuję do miseczki. Na patelnię dodaję olej kokosowy, masło orzechowe i mieszam, aż do momentu rozpuszczenia. Dodaję komosę i pozostawiam na chwilę mieszankę na wolnym ogniu cały czas mieszając aby się ze sobą idealnie połączyła i nie przypaliła. Dodaję zmielone płatki owsiane, migdałowe, nasiona chia i len. Masę przekładam na małą blaszkę i formuję batoniki dociskając je mocno łyżką aby była zbita konsystencja. Wstawiam do pieca nagrzanego na 160 stopni na 15-17 minut.

komosa8komosa6

Smacznego!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 batonik                   :               228,32 kcal     B:        4,65g      T:      17,98 g       W:      11,58 g
całość (8 sztuk)         :             1906,60 kcal     B:     37,20 g      T:    143,90 g       W:      92,70 g

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz