WEGAŃSKIE BATONIKI Z PREPAROWANYM ZIARNEM

Jako dziecko nie wyobrażałam sobie żadnej wycieczki bez słodkiego batonika, którego głównym składnikiem był preparowany ryż. Ostatnio przechodząc przez dział ze słodyczami jednego ze sklepów odżyły we mnie wspomnienia, wzięłam batonik do ręki po czym przeczytawszy jego skład szybko odłożyłam go na miejsce. Postanowiłam zrobić zdrową wersję mojego ulubionego deseru, która jest pozbawiona cukru i równie smaczna, ba! nawet smaczniejsza!

 

 Składniki:

  • masło orzechowe bez cukru                                                                                                170 g /4 duże, kopiate łyżki/
  • ekspandowane ziarno żyta lub ryż preparowany (w wersji bezglutenowej)                 40 g
  • olej kokosowy                                                                                                                          25 g /1 łyżka/
  • kakao                                                                                                                                         14 g /2 łyżeczki/
  • nasiona chia                                                                                                                             20 g /2 łyżki/
  • syrop daktylowy                                                                                                                      15 ml /1 łyżka/

 

Sposób przygotowania:

Olej kokosowy roztapiam w garnuszku razem z masłem orzechowym. Dodaję kakao, nasionka chia i syrop daktylowy. Wszystko mieszam z ekspandowanym ziarnem. Przekładam na małą blaszkę i wkładam do lodówki na 45 minut.

 

batbat8

Smacznego 

 

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 batonik                    :               112,73 kcal     B:        2,15 g      T:       9,81 g       W:        3,70 g
całość (15 sztuk)       :             1691,08 kcal     B:     32,35 g      T:    147,15 g       W:      55,54 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz