WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWO-WARZYWNA Z NUTĄ ORZECHOWĄ

Sałatka jest bardzo zdrowa i ma w sobie wszystko, co najlepsze. Szpinak dostarcza organizmowi dużo żelaza i potasu. Mandarynki i jabłka bogate są w witaminę C, która wzmacnia naszą odporność. Orzechy zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują metabolizm oraz przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Olej rzepakowy, który jest bazą dressingu to bardzo dobre źródło takich witamin jak A, K i D2, która w organiźmie przekształca się w D3 (Ostatnio bardzo dużo się o niej mówi ze względu na jej szeroki wpływ na organizm. Klimat Polski sprawia, że mamy jej duże niedobory). Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy (zawiera jej najwięcej z dostępnych olejów roślinnych).
Składniki:
  • szpinak baby / 2 garście /
  • jabłko zielone / 40g /
  • jabłko Gala lub inne słodkie / 40g /
  • mandarynka / 65g /
  • awokado /30g /
  • orzechy brazylijskie /12g /
  • orzechy pekan /12g /
  • żurawina / 20g /
  • olej rzepakowy / 3łyżki /
  • miód / 1 łyżeczka /
  • musztarda / 0,5 łyżeczki /
salatkazmandarynka4
Przygotowanie:

Szpinak myjemy, połowę liści kroimy na drobniejsze kawałki. Myjemy jabłka i kroimy je na cienkie plasterki. Dodajemy mandarynkę, żurawinę i orzechy, które nadadzą chrupkości sałatce. Wszystko mieszamy.
W osobnym słoiczku mieszamy oliwę z miodem i musztardą. Sałatkę polewamy sosem, który podkreśla jej smak.
 sallll

SMACZNEGO

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                              :                 424, 47 kcal      B:  3,99 g     T: 35,84 g      W:  22,21 g
całość ( 2 porcje )            :                  848,94 kcal      B: 7,99 g      T:  71,69 g     W:  44,43 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.