PAPRYKOWO-POMIDOROWA ZAPIEKANKA Z RYŻU

 

Składniki:

  • ryż pełnoziarnisty Uncle Bens / 250g- 2 torebki/
  • papryka czerwona  /300g/
  • passata pomidorowa / 300g/
  • bulion warzywny /100ml/
  • kurczak grilowany /240g/
  • fasola czewona /240g/
  • cebula /230g /
  • oliwa /2 łyżki/
  • ser mozzarella /125g/
  • ser żółty /30g/
  • papryka ostra /pół łyżeczki/,
  • zioła prowansalskie /pół łyżeczki/
  • kumin /1/4 łyżeczki/
  • sól, pieprz /do smaku/

Przygotowanie:

Sos:
Cebulę obieramy, siekamy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy aż do zarumienienia. W piekarniku nagrzanym
do 220 stopni pieczemy na papierze do pieczenia paprykę przekrojoną na połówki przez około 25-30minut. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do blendera, dodajemy passatę pomidorową i bulion warzywny- wszystko razem miksujemy.

5zapiekanka
Ryż Uncle Bens wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy go na małym ogniu przez 10 minut. Odcedzamy wodę.
Ryż przekładamy do miski i dodajemy fasolkę, kurczaka, mozzarellę i przygotowany przez nas wcześniej sos. Wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy przyprawy ( paprykę ostrą, zioła prowansalskie, kumin, sól, pieprz).

4zapiekanka

Powstałą masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wygładzamy łyżką wierzch. Posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
do 220 stopni na ok 25 minut.

3zapiekanka

Podajemy na ciepło

2zapiekanka

1zapiekanka

 

SMACZNEGO

* proporcje składników podane na wykonanie 10 porcji, jak na zdjęciu

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :                   238,62 kcal      B:    14,54 g     T:     7,30 g      W:   27,91 g
całość (10 porcji)              :                2386,25 kcal      B: 145,41 g      T:  73,03 g       W:  279,17 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz