ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM

To jeden z tych przepisów, kiedy nie mam czasu zrobić obiadu, a chcę zjeść coś lekkiego i smacznego. Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu i nie może się nie udać. Bardzo lubię takie obiady na słodko łączyć z mocną herbatą, szczególnie jesienną porą 😉 Wypróbujcie sami

 

Składniki:

  • ryż biały                                      50 g (100g po ugotowaniu)
  • jabłko                                        150 g
  • mleko kokosowe                       60 g
  • masło orzechowe Primavika   40 g  (1 łyżka)
  • ksylitol/ inny słodzik                  15 g (1 łyżka)
  • cynamon                                       5 g (pół łyżeczki)

Ryż gotuję w wodzie według wskazówek na opakowaniu. Następnie przelewam go zimną wodą i mieszam z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym, ksylitolem i startym jabłkiem (100g). Następnie przekładam do formy, dekoruję jabłkiem pociętym na cieńskie plasterki, a następnie posypuję odrobiną cynamonu. Całość wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut.



Smacznego!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja    :        670,50 kcal  B:    16,3 g    T:    35,00 g     W:    78,30g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz