ZAPIEKANY RYŻ W MLECZKU KOKOSOWYM

Delikatny, waniliowy, słodki – stworzony z miłości do  mojego mężczyzny i pysznego, zdrowego jedzenia. Szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia), a wykwintny, wyszukany i mleczny. Najlepiej smakuje na ciepło, chociaż na zimno też jest niezły. Wegański, bezglutenowy, bez dodatku cukru i z czerwono-różowym akcentem w postaci musu malinowego idealnie pasującego do walentynkowego klimatu. Można chcieć czegoś więcej?

 

Składniki:

  • ryż do risotto                           200 g
  • mleczko kokosowe                 400 g
  • ksylitol                                        28 g (4 łyżeczki)
  • mleko ryżowe (bądź inne)     250 ml
  • wanilia                                          1 laska

polewa:

  • maliny                                      120 g (szklanka)
  • ksylitol                                        32 g (4 łyżeczki)
  • tapioka                                       15 g (1 łyżeczka)

 

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe mieszam z mlekiem ryżowym i ksylitolem. Ryż przekładam do miseczek żaroodpornych, zalewam mlekiem i na wierch przekładam ziarenka wanilii, samą laskę również zostawiam do dekoracji i do nadania pięknego aromatu. Ryż przykrywam folią aluminiową i wkładam do rozgrzanego piekarnika ( 160- stopni) na 50 minut. Po tym czasie ściągam folię i piekę jeszcze 10 minut.

W między czasie maliny wrzucam do garnuszka i gotuje na małym ogniu. Dodaję ksylitolu i mieszam aż maliny puszczą sok. Sos jest dość rzadki, więc dodaję tapioki i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.

ryz1

ryz9

ryz8

Smacznego 

 

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja                               :           348,78 kcal     B:      4,46 g      T:    18,32 g       W:     45,52 g
całość ( 5 miseczek )         :          1743,70 kcal     B:   22,30 g      T:  91,60 g       W:  227,60 g

z sosem malinowym:
1  porcja                                :           381,56 kcal     B:      4,75 g      T:    18,38 g     W:     55,78 g
całość ( 5 miseczek )          :          1907,80 kcal     B:   23,77 g      T:  91,90 g       W:  278,90 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz