ZDROWY FIT SERNICZEK JAGODOWY

Bez cukru, bez glutenu, wegetariański i do tego pyszny! Idealny po treningu lub po prostu jako deser do kawy. Słodki, delikatny, jogurtowy, a intensywny smak jagód sprawia, że na prawdę można poczuć lato w pełni 😉

 

Składniki:

spód ciasta:
  • czerwona fasola /240g/
  •  jajka /4 szt/
  •  naturalne gorzkie kakao odtłuszczone/30g/
  •  ksylitol/erytol /4 łyżki/
  •  soda oczyszczona/proszk do pieczenia /1 łyżeczka/

masa biała:

  •  ser twarogowy chudy /250g/
  •  jogurt naturalny gęsty Bakoma /80g/
  •  ksylitol/erytol /2 łyżki/
  •  sok z cytryny /20ml/
  •  żelatyna/1,5 łyżeczki/ lub agar ( w wersji wegetariańskiej)

masa fioletowa:

  • jagody / 250g/
  • ser twarogowy chudy /250g/
  • jogurt naturalny gęsty Bakoma /80g/
  • ksylitol/erytol /2 łyżki/
  • żelatyna/1,5 łyżeczki/ lub agar (w wersji wegetariańskiej)

Przygotowanie:

Fasolę odsączamy i blendujemy na jednolitą masę z resztą składników. Mieszankę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy 30min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Kroimy ciasto wzdłuż na pół, aby powstały dwie części.

Ser twarogowy, jogurt i cukier (ksylitol/erytol) ucieramy ze sobą (za mnie to zrobił robot kuchenny). Masę rozdzielamy na dwie części, oddzielając po równo do dwóch miseczek. Połowę żelatyny (lub agaru w wesji wegetariańskiej) rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do jednej miseczki (z białą masą sernikową), a następnie wylewamy na dno ciasta. Wsadzam do lodówki na ok 30 minut.

Po tym czasie układam drugą warstwę ciasta. Do pozostałej masy dodaje zblendowane jagody (zostawiam ok 100g do dekoracji) i dokładanie mieszam. Ponownie rozrabiam żelatynę (lub agar) w niewielkiej ilości wody i dodaje do masy. Wylewam na ciasto. Wsadzam do lodówki do stężenia. Dekoruje pozostałymi jagodami.

Delektuje się przepysznym smakiem ciasta !

sernikjagodowyznaturalnygesty1 sernikjagodowyznaturalnygesty2

 

SMACZNEGO! 

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :            227,98 kcal       B:   22,02 g      T:   4,77 g       W:   28,53g
całość (8 porcji)              :            1823,87 kcal       B: 176,20 g      T:  38,20 g       W:  228,29 g

 

 

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz