ZIELONA, LEKKA WAKACYJNA SAŁATKA

Kusi zarówno kolorem, aromatem i smakiem- idealny zdrowy, lekki, kolorowy zawrót głowy!

 

Składniki:

na sałatkę:

  • szpinak /25g/
  • mieszanka sałat ( lodowa, rukola) /25g/
  • kukurydza konserwowa /75g/
  • papryka czerwona /50g/
  • papryka pomarańczowa /50g/
  • marchewka /75g/
  • nasiona słonecznika /50g/
  • awokado/40g/

na dressing:

  • olej rzepakowy / 2łyżki/
  • sok z pomarańczy / 30ml/
  • miód / 1łyżeczka/
  • liście bazyli /15g/salatka1zbazylia

Przygotowanie:

Umytą paprykę i obraną marchwekę kroimy w słupiki. Awokado kroimy na małe kosteczki. Szpinak i sałatę myjemy i lekko suszymy ręcznikiem papierowym. Dodajemy kukurydzę oraz słonecznik.

Przystępujemy do przygotowania dressingu. Wkładamy umyte liście bazyli do blendera, dodajemy olej rzepakowy, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, łyżkę miodu. Włączamy blender.

Sałatkę przed podaniem mieszamy i polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego 😉

 

salatka2zbazylia

Smacznego 😉

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :                  361,12 kcal       B:  7,37  g      T:   29,54g        W:  15,93g
całość (2 porcje)              :                 722,24 kcal      B:  14,74 g      T:  59,08 g       W:  31,86 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz