ZIELONE WEGAŃSKIE LODY Z MATCHĄ

LODY! LODY! LODY DLA OCHŁODY!
To jedna z tych rzeczy, których nie potrafię sobie odmówić szczególnie gdy temperatura sięga wysoko na termometrze. Jednak te sklepowe o ile są dobre w smaku to już na pewno nie mają w sobie niczego dobrego, co byłoby dobre dla naszego organizmu. Wtedy biorę sprawy w swoje ręce i tworzę własne 😉 Tym razem powstały lody z matchą na bazie mleka kokosowego. Wegańskie, bez cukru, laktozy, konserwantów, a do tego łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • mleko kokosowe                 625 ml (1,5 puszki)
  • wanilia                                  1 laska
  • matcha                                 1 łyżeczka
  • listki mięty                          15 listkow
  • czekolada wegańska          20 g
  • wiórki kokosowe                40 g
  • erytrytol                                30g (3 łyżki)

Sposób przygotowania:

Mleko kokosowe mieszam w robocie planetarnym tak aby było gęste i kremowe. Dodaję wanilię, matchę, pokruszoną czekoladę i wiórki kokosowe. Wszystko razem mieszam. Listki wanilii blenduję z odrobiną wody tak aby ich faktura była praktycznie niewyczuwalna, a dodawały jedynie delikatnego posmaku i aromatu.  Wlewam miętową mieszankę i dokładnie całość mieszam. Przelewam do metalowego pojemnika i wstawiam do zamrażalki na kilka godzin.

 

Smacznego

 


ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 gałka                      :    109,32  kcal  B:   1,21 g     T:   10,62 g   W:   5,41 g
całość (11 gałek)     :   1202,52 kcal  B: 13,34 g     T: 116,91 g   W: 59,53 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz