ZIEMNIACZANE CHLEBKI ZIOŁOWO-CZOSNKOWE

Gdy zostają resztki z obiadu zawsze zastanawiamy się jak wykorzystać je w kreatywny i pyszny sposób. Tym razem mój Szymon zrobił bezglutenowe ziemniaczane chlebki o ziołowo-czosnkowym smaku. Były przepyszne: zbite, chrupiące. Chlebki są bardzo proste w wykonaniu, lekkie i puszyste. Idealnie nadają się do kanapek, zup oraz jako przekąska.

 

Składniki:

  • ziemniaki                         360 g
  • ser żółty                             50 g
  • mąka kukurydziana         70 g
  • mąka ziemniaczana        40 g
  • czosnek                               4 g /1 łyżeczka/
  • sezam                                  4 g /1 łyżeczka/
  • nasiona chia                       4 g /1 łyżeczka/
  • słonecznik                         10 g /2 łyżeczki/
  • zioła prowansalskie           4 g /1 łyżeczka/
  • oliwa z oliwek                     7 ml /1 łyżeczka/
  • jajko                                      1 szt

 

Sposób przygotowania:

Gotuję ziemniaki i rozgniatam je. Dodaję mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Wbijam jajko i trę ser. Wszystko mieszam i zagniatam ciasto. Formuję małe płaskie chlebki (aby łatwiej było to zrobić można zwilżyć wodą dłonie). Górę chlebka smaruję oliwą. Posypuję go sezamem, nasionami chia, suszonym czosnkiem, słonecznikiem. Wstawiam chlebki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i zostawiam je tam na 15 minut. Po tym czasie delektuję się smakiem pysznych chrupiących ziemniaczanych chlebków.

 

chlebekziemniaczany7

 

Smacznego 😉

 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 chlebek                        :              140,18 kcal    B:     4,02 g       T:      4, 91 g       W:        17,53 g
całość (6 chlebków)       :            841,08 kcal     B:     24,15 g      T:    29,46 g       W:     105,22 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz