CHRUPIĄCE ZIOŁOWE ZIELONE ZIEMNIACZKI

Chrupiące na brzegach, miękkie w środku o  ziołowo-serowym smaku. Smakują idealnie i doskonale komponują się z różnymi daniami mięsnymi, jak i rybnymi.
Składniki: 
  • ziemniaki                                      600 g
  • ser wędzony typu Radamer        30 g
  • ser żółty typu Gouda                    50 g
  • zioła prowansalskie                        5 g /1,5 płaskiej łyżeczki/
  • sól                                                      5 g /1  płaska łyżeczka/
  • pieprz                                                2 g  /pół łyżeczki/
  • oliwa z oliwek                                60 ml /4 łyżki /
  • tymianek                                         kilka gałązek
Sposób przygotowania: 
Myję dokładnie ziemniaki, suszę je ściereczką, a następnie kroje na bardzo cieniutkie plasterki. Następnie wlewam do miseczki oliwęi dodaję zioła prowansalskie, wszystko dokładnie mieszam. Przekładam ziemniaczki do miski i mieszam w oliwie, tak aby były delikatnie pokryte oliwą. Trę na tarce drobno wióry sera. Wkładam plasterki ziemniaków do foremek muffinkowych przekładając je odrobiną żółtego sera. Układam ziemniaczki piętrowo.  Na górę nakładam kilka gałązek tymianku. Danie wkładam do pieca rozgrzanego na 190 stopni na 30 minut.
.
ziemiaczki10

 

 Smacznego 😉

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1  porcja (1 porcja)         :               77,22 kcal      B:     2,01 g      T:       4,77 g       W:         6,35 g
całość ( 16 porcji )         :            1235,55 kcal     B:    32,30 g      T:    76,36 g       W:     101,20 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz