ZUPA BAKŁAŻANOWA

Kolejna propozycja dla ludzi szukających zaskakujących połączeń to zupa bakłażanowa z dodatkiem masła orzechowego  i serem feta. Zasyci nawet największych głodomorów, a przy tym jest niezwykle smaczna. Trzeba dodać, że jest to też bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ  niewielki garnek tej zupy starczył mi na dwa dni.zasyci nawet największego głodomora.
Składniki:
  • bakłażan /240 g/
  • pomidory /400 g/
  • soczewica czerwona konserwowa/350 g/
  • cebula /200 g/
  • imbir /10 g/
  • masło orzechowe (bez soli i cukru) /60 g (3 łyżki)/
  • jogurt naturalny /70 g (4 łyżki)/
  • kminek /3 g (pół łyżeczki)/
  • kolendra /3 g (pół łyżeczki)/
  • wywar warzywny /1 l/
  • ser typu feta /45 g/
  • oliwa / 36ml (3 łyżki)/
  • sól , pieprz- do smaku
Sposób przygotowania: 
Bakłażana myję, kroję na plasterki, doprawiam solą i pozostawiam na 30 min, aby puścił soki. Na patelni rozgrzewam oliwę i przekładam bakłażana. Dodaje cebulę i starty imbir. Doprawiam kolendrą, kuminem, solą, pieprzem i pozostawiam na ok 7-10 min, aż do momentu gdy bakłażan się zarumieni. Następnie dodaje pomidory i pozostawiam na małym ogniu przez kolejne 5 minut. Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego przekładam warzywa z patelni i dodaje soczewicę. Gotuję zupę ok 15 minut. Odlewam pół kubka zupy, dodaje jogurt i masło orzechowe. Wlewam mieszankę, która zagęści zupę i pozostawiam do zagotowania. Kroję serek feta  na kostki. Zupę przekładam do miseczki i dodaję kostki sera.

zupbak1-kopia
Całość dania tworzy niesamowitą ucztę dla kubków smakowych.
Smacznego

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                             :            221,50 kcal      B:   9,26 g       T:  12,45 g       W: 16,11 g
całość (6 porcji)              :           1329,00 kcal       B: 55,57 g      T:  74,70 g       W: 96,67 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.