Zupa cukiniowa

Kalendarzowa jesień jeszcze nie nastała, a pogoda już się popsuła. Od kilku dni chodziła za mną rozgrzewająca zupa  na bazie śmietany, a że cukinii nadal w domu jest sporo to wybór był prosty. Powstała oto i ona: konkretna, pyszna i kremowa.

Składniki:

  • cukinia                       700 g
  • marchewka               200 g
  • ziemniaki                   300 g
  • masło                           30 g (3 łyżki)
  • cebula                        200 g (1 duża sztuka)
  • czosnek suszony        24 g (3 łyżeczki)
  • kukurydza                 350 g (2 szklanki) – konserwowa lub mrożona
  • śmietana 12%           150 g (1 szklanka)
  • papryczka chilli             3 g (1 szt)
  • tymianek                        3 g ( 1/3 łyżki)
  • bulion warzywny           1 l
  • liść laurowy                    1 szt.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewam masło na małym ogniu. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, pozostawiam na 3-4 minuty aż cebula się zeszkli, a marchewka zmięknie.  Zalewam mieszankę bulionem warzywnym, dodaję ziemniaki, mała papryczkę chilli i  przyprawy: liść laurowy, tymianek i czosnek.  Po około 8 minutach wrzucam  najważniejszy składnik zupy- cukinię (pokrojoną również w kostkę) oraz kukurydzę. Całość zostawiam na 5 minut. Odlewam pół kubka bulionu, mieszam go ze śmietaną, po czym wlewam do garnka i pozostawiam do zagotowania śmietany (ok 5 minut).


Smacznego!

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:
1 miseczka                     :     333,32  kcal   B:   7,52 g   T:  15,95 g     W:    38,40 g
całość (5 miseczek)     :     1667,10 kcal   B: 37,76 g     T: 79,79 g     W: 192,03 g

 

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz