ZUPA DYNIOWA

Witam jesień pyszną zupą dyniową. Przyznam szczerze, że dopiero w tamtym roku po raz pierwszy spróbowałam tego specjału i od razu mnie zachwycił. Jednak dopiero w ostatnim czasie zdecydowałam się samodzielnie go przyrządzić. Dobór składników i przypraw dokładnie przemyślany, następnie wypróbowany- po raz kolejny przekonałam się, ze intuicja kulinarna mnie nie zawodzi.

Składniki:

  • dynia                             1 kg
  • marchew                      500 g
  • cebula                           250 g
  • czosnek                        20 g ( 5 ząbków)
  • pestki dyni                   25 g
  • olej rzepakowy            22 ml (2 łyżki)
  • bulion warzywny        1 l
  • sól                                 5 g (niecała łyżeczka)
  • papryka                        5 g (1 łyżeczka)
  • kurkuma                      2 g (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Dynie i marchew obieram, a następnie kroję w duże kostki. Cebulę siekam. Podsmażam w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaje 5 ząbków rozgniecionego czosnku i zalewam wszystko bulionem warzywnym. Dodaję przyprawy. Gotuję do momentu aż dynia zmięknie. Następnie przekładam zupę do blendera. Na suchej na wolnym ogniu patelni prażę przez chwilę pestki dyni.  Po chwili mogę się cieszyć pysznym kremem, który posypuję uprażonymi pestkami.

Smacznego! 

ROZKŁAD MAKROSKŁADNIKÓW:

1 porcja                            :              217,76  kcal      B:    5,86 g       T:    11,55 g      W:    26,94 g
całość (5 porcji)                :           1088,80 kcal       B:  29,33 g       T:   57,75 g       W:  134,73 g

Share Button

Zostaw komentarz

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.