
Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie gotujemy ją w osolonej wodzie przez ok 15 min. Warto pamiętać, że gotujemy kaszę w proporcjach 1:2 ( 1 szklanka kaszy : 2 szklanki wody). Pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy marchewkę i trzemy ją na tarce o dużych oczkach. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie smażymy je na rozgrzanej patelni z oliwą aż do zeszklenia. Dodajemy marchewkę i chwilę zostawiamy na ogniu. Płuczemy koperek i siekamy go. Połowę kaszy przekładamy wraz z całym twarogiem do blendera. Zmieloną masę przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałą kaszą, cebulę z marchweką, koperek. Wbijamy jajka i dodajemy 3 łyżki bułki tartej (bądź mąki amarantusowej jeżeli robimy wersję bezglutenową) oraz przyprawy. Masę wyrabiamy. formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej/mące amaranusowej. Smażymy na rozgrzanej oliwie. całość (23 sztuki) : 2510,65 kcal B: 110,27 g T:75,89 g W: 352,92 gKOTLECIKI GRYCZANE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy