W święta nie trzeba odmawiać sobie przyjemności, jeżeli w odpowiedni sposób przyrządzimy nasze ulubione dania. Ciasto jest dosyć suche, podobne smakiem do babki cytrynowej. Można je przygotować w wersji bezglutenowej, jeżeli nie dodamy kaszki mannej- bez niej ciasto też wychodzi, ale jest mniej zbite.
Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok. Przekładamy fasolę do blendera, dodajemy jogurt, jajka, sok z cytryny, miód/ksylitol, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i opcjonalnie kaszkę manną (jeśli chcemy aby ciasto było bardziej zbite- lecz w tej wersji nie będzie już bezglutenowe). Zblendowane składniki na gładką masę przekładamy na blachę do pieczenia i wsadzamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Na ostatnie 5 minut możemy włączyć termoobieg, aby ciasto nabrało ładniejszego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając 2 łyżki mleka. Migdały prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Po upieczeniu na ciasto wylewamy polewę i posypujemy płatkami migdałowymi. * w składzie z kaszką manną
całość (12 kawałków) : 1791,45 kcal B: 84,40 g T: 86,46 g W: 187,43 gCIASTO Z BIAŁEJ FASOLI
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy