Sałatka jest bardzo zdrowa i ma w sobie wszystko, co najlepsze. Szpinak dostarcza organizmowi dużo żelaza i potasu. Mandarynki i jabłka bogate są w witaminę C, która wzmacnia naszą odporność. Orzechy zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują metabolizm oraz przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Olej rzepakowy, który jest bazą dressingu to bardzo dobre źródło takich witamin jak A, K i D2, która w organiźmie przekształca się w D3 (Ostatnio bardzo dużo się o niej mówi ze względu na jej szeroki wpływ na organizm. Klimat Polski sprawia, że mamy jej duże niedobory). Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy (zawiera jej najwięcej z dostępnych olejów roślinnych). Szpinak myjemy, połowę liści kroimy na drobniejsze kawałki. Myjemy jabłka i kroimy je na cienkie plasterki. Dodajemy mandarynkę, żurawinę i orzechy, które nadadzą chrupkości sałatce. Wszystko mieszamy. W osobnym słoiczku mieszamy oliwę z miodem i musztardą. Sałatkę polewamy sosem, który podkreśla jej smak. całość ( 2 porcje ) : 848,94 kcal B: 7,99 g T: 71,69 g W: 44,43 g
WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWO-WARZYWNA Z NUTĄ ORZECHOWĄ
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
WIOSENNA SAŁATKA OWOCOWO-WARZYWNA Z NUTĄ ORZECHOWĄ

1
2
3
4
5
424,47
Kalorie
22,21g
Węglowodany
35,84g
Tłuszcz
3,99g
Białko
Brak komentarzy