Cieciochrupki są idealną słoną przekąską, szczególnie dla osób, które są na diecie i nie mogą pozwolić sobie na zjedzenie paczki chipsów (zawierają niezdrowe tłuszcze trans!). Alternatywa jest równie smaczna, a jest zdecydowanie zdrowsza- wykorzystaj do ich przygotowania olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego…

Można je robić w różnych wersjach smakowych: na ostro, łagodne, z sezamem lub też w wersji bardziej ziołowej. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają zdolności kulinarnych.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Olej rzepakowy wlewamy do miseczki i dodajemy wszystkie przyprawy, a następnie mieszamy. Suchą ciecierzycę wrzucamy do miseczki, tak aby była ona obtoczona w oleju. Wykładamy ciecierzycę na papier do pieczenia. Wstawiamy do pieca na 40 minut. Po 20 minutach należy ją przemieszać, aby równomiernie się przypiekła. Dobra jest na ciepło i zimno. całość ( 2 porcje ) : 269,65 kcal B: 13,87 g T: 2,75 g W: 44,46 gCIECIOCHRUPKI PIECZONE NA OLEJU RZEPAKOWYM
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy