Uwielbiam naturalne budynie, które są aksamitne, a przede wszystkim sycące. Tym razem zrobiłam deserek z jednego z moich ulubionych ryży do risotto- jest delikatny i lepki, dlatego też idealnie nadaje się do tego dania. Budyń smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja mój przełożyłam do słoiczka i wzięłam ze sobą na spacer do parku. Gdy dopadł mnie głód, miałam pod ręką zdrową przekąskę bez dodatku cukru.

Ryż risotto gotuje w mleku, aż do momentu gdy pochłonie cały płyn, mieszając co jakiś czas. Ugotowany ryż zostawiam pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie dzielę ryż po równo do 2 miseczek i dodaje składniki: -warstwa waniliowa: wanilia, jogurt grecki (100g), ksylitol (lub ewentualnie miód) -warstwa czekoladowa: jogurt, kakao, ksylitol, cynmon oraz odrobinę chilli. Składniki przekładam do blendera i miksuję. Jeżeli mikser nie będzie chciał z nami współpracować możemy dodać odrobinę mleka. Na tarce trzemy odrobinę czekolady. Resztę kroimy w małe kostki. Przekładamy gotowe masy naprzemiennie do słoiczka. Górę dekorujemy czekoladą i orzechami. całość (3 porcje) : 1915,48 kcal B: 67,43 g T: 48,70 g W: 328,72 gRYŻOWY BUDYŃ WANILIOWO-CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy