BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z CIECIERZYCĄ

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z CIECIERZYCĄ

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 2
Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 120 g gotowanej ciecierzycy
  • 50 g sera typu fety
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • kilka gałązek tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka papryki
  • pół łyżeczki sól

Sposób przygotowania

1

Do miseczki wlewam oliwę i dodaje paprykę oraz sól. Przekładam do niej ciecierzycę i obtaczam ją w oliwie, a następnie układam w piekarniku na papierze do pieczenia. Kroję bakłażana na pół i smaruje go pozostałą oliwą z obu stron. Pozostawiam w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 20 min. Po tym czasie przewracam bakłażana na drugą stronę. Układam pokrojony w kostkę ser feta i tymianek. Ciecierzyce mieszam, aby równomiernie się upiekła. Pozostawiam jeszcze w piecu na 15 minut.

2

W tym czasie przygotowuję sos: 5 łyżek jogurtu mieszam z 3 łyżkami pasty sezamowej, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę i szczyptą soli.

3

Wyciągam bakłażana z pieca, układam na nim upieczoną soczewicę , polewam dipem i dekoruję tymiankiem.

4

Podaje na ciepło.

Makroskładniki

  • 385,9 Kalorie
  • 15,08g Węglowodany
  • 30,97g Tłuszcz
  • 10,33g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 porcja to 3 plasterki bakłażana z dodatkami // całość (2 porcje) : 771,8 kcal B: 20,66 g T: 61,94 g W: 30,17 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj