Lody! Lody! Lody dla ochłody!
Nie znam chyba ani jednej osoby, która by nie lubiła lodów. Najczęściej jednak sięgamy po nie do sklepowych lodówek nie zwracając uwagi na makroskładniki oraz ukryty w nich cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki, aromaty…. Ale przecież po co je kupować i przepłać, jak można je zrobić samemu?
Ananas obram, kroję na kawałki i przekładam do blendera ( 1 plasterek zostawiam i kroję na drobne równe kwadraciki). Dodaję jogurt i ksylitol. Wszystko blenduję. Przelewam do specjalnych pojemniczków, wrzucając co jakiś czas kawałki ananasa (dzięki temu będą one równomiernie się rozkładać w całym lodzie) i wkładam patyczki. Wkładam lód na kilka godzin do mroźnika. Jeżeli używacie plastkowych form to polecam włożenie na chwilkę ich do ciepłej wody, dzięki temu lód bez problemu wyjdzie w całości. całość (8szt) : 269,80 kcal B: 17,07 g T: 0,30 g W: 48,80 gLODY JOGURTOWO-ANANASOWE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy