Paluszki brokułowe to idealna zdrowa, lekka przekąska, która zaskakuje wyjątkowym smakiem. Quinoa i mąka amarantusowa wzbogaca danie o cenne białko, dzięki czemu paluszki można jeść śmiało nawet na diecie niskowęglowodanowej. Są również odpowiednie dla osob, które są na diecie bezglutenowej.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Brokuł rozdzielam na różyczki i blanszuję we wrzącej wodzie przez minutę, następnie spłukuję go zimną wodą z kranu, aby zatrzymać proces gotowania. Przekładam na ręcznik papierowy. Siekam drobno cebulę i brokuł. Łączę z serem, płatkami kosmosy ryżowej (quinoa) i mąką amarantusową. Dodaję jajko i 3 łyżeczki ziół toskanskich – wszystko mieszam. Ręce skrapiam zimną wodą, aby łatwiej było formować paluszki (najłatwiej stworzyć kulkę, a następnie ją rozpłaszczyć i uformować kształt) . Paluszki układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy na ok 15 minut do pieca. Po tym czasie obracamy je na drugą stornę i pozostawiamy je jeszcze w piecu na 5-7 minut. W czasie gdy paluszki się pieką przygotowuję dip: paprykę czerwoną oraz dwa małe pomidory i wrzucam do blendera. Krem przekładam do garnka i podgrzewam, aby sos był gorący, doprawiam solą i piperzem. Paluszki podaję z dipem. całość (9 szt) : 1496,30 kcal B: 98,60 g T: 59,96 g W: 133,50 g
PALUSZKI BROKUŁOWE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy