Dziś jest ten dzień, kiedy nie mam czasu długo siedzieć w kuchni, a więc przygotowałam szybką zieloną sałatkę z aromatycznym łososiem. Idealna na lunch, do obiadu, czy też na kolację. Szybko, zdrowo i przede wszystkim pysznie- to mój przepis na fajny posiłek “w biegu”.
Łososia myję, odcinam skórkę, kroję na kawałki i układam na folii aluminiowej. Skrapiam cytryną (ok pół łyżeczki) oraz olejem (ok 1 łyżka), a następnie posypuje rozdrobnionym koperkiem i przyprawiam solą oraz pieprzem do smaku. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni na 20 min. Umytą mieszankę sałat przekładam na talerz. Obieram ogórka i kroję go w plasterki, a następnie układam na sałacie. Przygotowuję dressing: Do naczynia wlewam 1 łyżkę oleju, dodaję 0,5 łyżeczki musztardy i odrobinę miodu. Na koniec dodaje sok z cytryny i mieszam. Upieczonego łososia układam na sałatce, dodaje groszek i polewam dressingiem.SAŁATKA Z ŁOSOSIEM
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Brak komentarzy