– Żebyś ty miała olej w głowie! – słyszałam często jako rozwydrzone dziecko biegnąc czym prędzej bawić się na pobliskim trzepaku. Minęło trochę lat i nie wiem czy w głowie, ale na pewno w moim pulpecikach taki olej znajdziecie. Jest to połączenie kaszy jaglanej, z brokułami, olejem i rozgrzewającą kurkumą. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest zdrowy, tani, no i pochodzi z Polski.
Z dodatkiem pysznego sosu czosnkowego tworzy niezapomnianą kompozycję, która świetnie poprawia nastrój w ponure jesienne dni i rozgrzewa serca miłością do gotowania.
Kaszę jaglaną spłukuję na sitku pod bieżącą wodą. Gotuję ją w proporcjach 1:2 ( kasza : woda). Brokuł myję, rozdzielam na różyczki i wrzucam do wrzącej wody na ok 4-5 minut, tak aby zmiękł. Studzę brokuł i kaszę. Połowę kaszy blenduję i mieszam ją z pozostałą. Brokuł kruszę na drobne części (łodygi urywam i blenduję je z cebulą i czosnkiem). Dodaje przyprawy i 3 łyżki oleju rzepakowego, po czym wszystko dokładnie mieszam. Z masy lepię kulki (najlepiej formuje się je, gdy masa jest schłodzona w lodówce) i obtaczam w nasionach słonecznika. Uformowane pulpeciki wsadzam do pieca nagrzanego do 180 stopni przez 20-25 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Jogurt mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję łyżkę oleju rzepakowego i doprawiam pieprzem i solą. Całość mieszam i przekładam do miseczki. //pulpeciki://
1 porcja : 87,32 kcal B: 2,12 g T: 4,76 g W: 9,03 g
całość (19 sztuk) : 1659,10 kcal B: 40,32 g T: 90,44 g W: 171,72 g
//sos://
1 porcja (10g) : 13,77 kcal B: 0,40 g T: 1,05 g W: 0,63 g
całość (200 g) : 275,47 kcal B: 8,08 g T: 21,00 g W: 12,60 gPULPECIKI BROKUŁOWE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy