POMIDOROWE PULPECIKI SOJOWE

Lubiana i często przyrządzana przez wegan oraz wegetarian, jednak przez zjadaczy mięsa jest niedoceniana. Kojarzona jest przeważnie tylko i wyłącznie z tanimi kotlecikami sojowymi, które można znaleźć na sklepowych półkach niemalże każdego marketu. Mowa oczywiście o soi, która jest źródłem pełnowartościowego białka oraz wielu mikroelementów: wapnia, fosforu, żelaza, magnezu. Przygotowałam ostatnio na jej bazie pulpeciki dla mojego mężczyzny, który jest wegetarianinem. Ja również sama zjadłam je ze smakiem. Pulpeciki ładnie wyglądają, mają bogaty smak i pasują do różnych kompozycji smakowych.

POMIDOROWE PULPECIKI SOJOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 21
Czas przygotowania: 1h 30 min

Składniki

  • 350 g soja sucha
  • 150 gcebuli
  • 10 g czosnku
  • 60 g mąki amarantusowej lub innej
  • 30 g papryki zielonej
  • 1 g (pół łyżeczki)imbiru suszonego
  • 3 g (2 łyżeczki) papryki wędzonej
  • 2 g (łyżeczka) curry
  • 2 g (łyżeczka) kurkumy
  • 3 g (łyżeczka) soli
  • 2 g (łyżeczka) pieprzu
  • 30 ml (2 łyżki) sosu sojowego
  • 2 kulki zmiażdzonego ziela angielskiego
  • sos:
  • 680 g passaty pomidorowej
  • 100 g cebuli
  • 100 g zielonego groszku
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy
  • 1,5 g (1 łyżeczka) papryki
  • 1,5 g (pół łyżeczki) soli
  • 1 g (pół łyżeczki) pieprzu

Sposób przygotowania

1

Soję moczę w wodzie przez całą noc, przepłukuję nasiona, a następnie gotuję ok 50 minut (w świeżej wodzie) aż zmięknie. Cebulę z czosnkiem przesmażam na patelni dodając sos sojowy. Następnie przekładam ją do blendera i miksuję z soją. Dodaję przyprawy i ponownie miksuję. Formuję pulpeciki otaczając je w mące amarantusowej (jeżeli takiej nie macie możecie użyć dowolnej).

2

Na rozgrzanej patelni na oliwie przesmażam cebulę. Dodaję passatę pomidorową, groszek i przyprawy. Przez 3-4 minuty zostawiam na wolnym ogniu, aby składniki się połączyły ze sobą.

3

Pulpeciki układam na blaszcze i zalewam sosem pomidorowym (3/4 całości). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Sos pomidorowy zredukuje się, więc pod koniec pieczenia zalewamy go 1/4 pozostałego sosu.

Makroskładniki

  • 113,65 Kalorie
  • 8,19g Węglowodany
  • 4,87g Tłuszcz
  • 7,10g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Makroskładniki u góry podane dla 1 pulpeta. Całość (21 sztuk): 2374,374 kcal B: 149,22 g T: 102,36 g W: 171,99 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj