100 % MAKOWIEC

W okresie świąteczno-noworocznym szukałam makowca, którego mogę zjeść i bardzo nie zgrzeszyć. Jednak moje próby zdały się na marne, bo oprócz gigantycznej ilości cukru makowce zawierały syrop glukozowo-fruktozowy i gluten.  Szukając inspiracji  do zrobienia makowca natchnęłam się na przepis Cook It Lean i na jego bazie stworzyłam swojego makowca. Wyszedł pyszny, ciężki i lepki, no i do tego szalenie zapychający, ale to już zaleta dużej ilości tłuszczy, które się w nim znajdują. Pyszna, zdrowa bomba kaloryczna!

100 % MAKOWIEC

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 6
Czas przygotowania: 1 h

Składniki

  • 400 g maku niebieskirgo
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 150 g orzechów włoskich
  • 70 g suszonych fig
  • 100 g ksylitolu
  • 50 g żurawiny
  • 30 ml syropu daktylowego
  • 5 ml ekstraktu migdałowego
  • bakalie do ozdoby
  • - 15 g płatki migdałowe
  • - 10 g jagody goji
  • -15 g orzechów

Sposób przygotowania

1

Spód ciasta jest bardzo prosty w przygotowaniu i robi się go błyskawicznie. Wiórki kokoowe wrzucam wraz z orzechami włoskimi i figami (które godzinę wcześniej namoczyłam w gorącej wodzie, tak aby można było je łatwiej rozdrobnić) do malaksera, a następnie powstałą masą wylepiam spód deseru.

2

Po całonocnym moczeniu się maku w wodzie odcedzam go i mielę w maszynce do mięsa, aż do momentu gdy masa będzie gładka. Dodaję syrop daktylowy, który nadaje słodkawo-miodowego posmaku, ksylitolu i żurawiny. Całość po dokładnym wymieszaniu przekładam do form cukierniczych. Dekoruję bakaliami.

3

Wstawiam do lodówki na kilka godzin aby masa stężała i “przegryzła się”.

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

1 makowiec (duża porcja, której nie byłam zjeść na jeden raz ;p ) : 812,60 kcal B: 20,65 g W: 46,98 g T: 62,91 g // całość (6 makowców jak na zdjęciu) : 4875,64 kcal B: 123,94 g W: 281,92 g T: 377,48 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj