Przebudziłam się o dziwo wcześnie jak na mnie, więc postanowiłam nie marnować czasu i udałam się do mojego ulubionego miejsca w całym mieszkaniu. Po niedługiej chwili na stół wkroczyło nowe danie, wyglądem i smakiem podobne do typowej jajecznicy, jednak ta była bez jajek. Mężczyzna zrobił przerwę w pracy. Próbuje, nabiera kolejną łyżeczkę żółtawego dania. Ja stoję i czekam na werdykt niczym w MasterChef.
Składniki
– „Dobre. Na prawdę nie dodałaś tam jajka?” – słowa mówią same za siebie, musicie spróbować! Szczerze, nieskromnie mówiąc sama byłam zaskoczona smakiem !
Cebulkę i paprykę siekam na drobną kostkę i podsmażam na oleju kokosowym przez około 3 minuty. Dodaję posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę) i ciecierzycę. Smażę mieszając przez około 5 minut. Gdy ciecierzyca się zarumieni wsypuję na patelnie przyprawy (kurkumę, sól, pieprz) i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniam ją (kilka ziaren zostawiam w całości dla walorów estetycznych). Całość mieszam i posypuję świeżym koperkiem.CIECIORNICA- WEGAŃSKA JAJECZNICA Z CIECIERZYCY
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Brak komentarzy