CHRUPIĄCE ZIOŁOWE ZIELONE ZIEMNIACZKI

Chrupiące na brzegach, miękkie w środku o  ziołowo-serowym smaku. Smakują idealnie i doskonale komponują się z różnymi daniami mięsnymi, jak i rybnymi.

CHRUPIĄCE ZIOŁOWE ZIELONE ZIEMNIACZKI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 16
Czas przygotowania: 40

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 30 g sear wędzonego typu Radamer
  • 50 g sera żółtego typu Gouda
  • 5 g (1,5 płaskiej łyżeczki) ziół prowansalskich
  • 5 g (1 płaska łyżeczka) soli
  • 2 g (pół łyżeczki) pieprzu
  • 60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek
  • kilka gałązek tymianeku

Sposób przygotowania

1

Myję dokładnie ziemniaki, suszę je ściereczką, a następnie kroje na bardzo cieniutkie plasterki.

2

Wlewam do miseczki oliwę i dodaję zioła prowansalskie, wszystko dokładnie mieszam. Przekładam ziemniaczki do miski i mieszam w oliwie, tak aby były delikatnie pokryte oliwą. Trę na tarce drobno wióry sera.

3

Wkładam plasterki ziemniaków do foremek muffinkowych przekładając je odrobiną żółtego sera. Układam ziemniaczki piętrowo. Na górę nakładam kilka gałązek tymianku.

4

Danie wkładam do pieca rozgrzanego na 190 stopni na 30 minut.

Makroskładniki

  • 77,22 Kalorie
  • 6,35g Węglowodany
  • 4,77g Tłuszcz
  • 2,01g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość ( 16 porcji ) : 1235,55 kcal B: 32,30 g T: 76,36 g W: 101,20 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj