CHRUPIĄCE KRAKERSY Z ZIAREN Z ROZMARYNEM

Ci, którzy  mnie znają wiedzą, że ostatnio dostałam szału na punkcie rozmarynu i znajduje się on stale w mojej kuchni. Ryba, mięso, ziemniaki, sałatki… tym razem znalazł się on i w krakersach, które były wyrobem czysto eksperymentalnym. Na szybko od niechcenia strzeliłam fotkę krakersów przed upieczeniem na wypadek, gdyby się udały i mogłabym podzielić się z Wami przepisem.

Krakersy w przygotowaniu, jeszcze przed pieczeniem.

Szczerze mówiąc nie spodziewałam się takiego efektu! Idealnie wypieczone, chrupiące, delikatne i zawierają bardzo mało węglowodanów. Dlaczego ja nie wpadłam na to wcześniej kiedy to byłam na diecie tłuszczowej (tzw. ketozie)?!  Moje życie byłoby wtedy znacznie łatwiejsze i miałabym zaspokojoną potrzebę chrupkości- Ci którzy są na tej diecie lub byli wiedzą o czym piszę.

Ale wracając do mojego odkrycia, wzięłam je  następnego dnia po upieczeniu do pracy, koleżanki rewalidantki (pedagożki prowadzące rewalidację, czyli zajęcia dodatkowe z dziećmi niepełnosprawnymi) żywo zainteresowały się gdy wyciągnęłam krakesiki. Po chwili słyszę “mmmm”, “mniam”, “genialne”, “jak to zrobiłaś?” Te słowa mówią chyba same za siebie!

Krakersy są zrobione z ziaren i nie zawierają glutenu. Są kaloryczne, ale coś za coś – zawierają dobre tłuszcze, które na długo zaspakajają nasz głód. Idealnie smakują z serem!

Chrupiące krakersy z ziaren z rozmarynem

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 15
Czas przygotowania: 35

Składniki

  • 150 g słonecznika
  • 100 g nasion chia
  • 50 g białego sezamu
  • 4 g (1 łyżeczka) czosnku w proszku
  • 100 g żółtego sera (u mnie pełnotłusty żółty serem Edamer)
  • 2 g ( 0,5 łyżeczki) proszeku do pieczenia
  • 3 g (pół łyżeczki) soli himalajskiej
  • 4 g ( kilka gałązek) świeżego rozmarynu
  • 15 ml (1 łyżka) oliwa z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania

1

Nasiona słonecznika, sezamu i chia przesypuję do melaksera i mielę (świetnie do tego sprawdza się również młynek do kawy, jednak ze względu na to, że posiadam jedynie bardzo małych rozmiarów tym razem z niego nie skorzystałam).

2

Do zmielonych ziarenek dodaję pół łyżeczki czosnku w proszku, soli i proszku do pieczenia.

3

Wbijam jajko i ścieram żółty ser.

4

Rozmaryn myję, siekam igiełki bardzo drobniutko i troszkę miażdżę je dla wydobycia jeszcze intensywniejszego zapachu.

5

Masę dokładnie mieszam ręką jednocześnie zagniatając ją, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formuję prostokąt przyciskając ciasto do dna.

6

Kroję na kwadraty, leciutko rozsuwam krakersy (musimy pokroić je teraz, ponieważ po upieczeniu stają się bardzo kruche). Nożem formuję boki aby były idealnie równe.

7

Wstawiam do pieca nagrzanego do 150 stopni na 20-25 minut. Krakersy mają być zarumienione 😉

Makroskładniki

  • 147,5 Kalorie
  • 2,46g Węglowodany
  • 11,9g Tłuszcz
  • 6,24g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (15 porcji) : 2212,72 kcal W: 36,57 g T: 178,57 g B: 93,66 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj