W domu pełno cukinii przywiezionej z babcinego ogródka. Wczoraj pół dnia zastanawiałam się, co nowego z niej przyrządzić. Lubię takie wyzwania ponieważ zawsze powstaje z nich coś pysznego, choć też zawsze towarzyszy niepewność czy przepis, który zrodził się w mojej głowie wyjdzie.
Skoro niedawno stworzyłam bułki z kalafiora, to czemu miałyby nie wyjść z cukinii? I tym razem się udało! Zielonkawe bułeczki ziołowe są bardzo delikatne w smaku dzięki mąki ryżowej, lekko słodkawe i dobrze znoszą upływ czasu.
Cukinię kroję wzdłuż i nacieram solą (ok 0,5 łyżeczki), pozostawiam na około 20 minut. Trę cukinie na tarce i przekładam na rondel z małymi oczkami. Odcedzam sok z cukinii przygniatając ją ręką (powinno być go około 2 szklanek). Mozzarellę kroję na drobne kawałeczki. Dodaję mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy (tymianek, bazylię i pozostałą resztę soli). Formuję bułeczki i przekładam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję bułki pestkami dyni. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. całość (10 bułek) : 1400,30 kcal W: 200,83 g T: 35,56 g B: 58,54 g
BUŁKI CUKINIOWE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy