Kalendarzowa jesień jeszcze nie nastała, a pogoda już się popsuła. Od kilku dni chodziła za mną rozgrzewająca zupa na bazie śmietany, a że cukinii nadal w domu jest sporo to wybór był prosty. Powstała oto i ona: konkretna, pyszna i kremowa.

Rozgrzewam masło na małym ogniu. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, pozostawiam na 3-4 minuty aż cebula się zeszkli, a marchewka zmięknie. Zalewam mieszankę bulionem warzywnym, dodaję ziemniaki, mała papryczkę chilli i przyprawy: liść laurowy, tymianek i czosnek. Po około 8 minutach wrzucam najważniejszy składnik zupy- cukinię (pokrojoną również w kostkę) oraz kukurydzę. Całość zostawiam na 5 minut. Odlewam pół kubka bulionu, mieszam go ze śmietaną, po czym wlewam do garnka i pozostawiam do zagotowania śmietany (ok 5 minut). całość (5 miseczek) : 1667,10 kcal B: 37,76 g T: 79,79 g W: 192,03 gZUPA CUKINIOWA
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy