BUŁECZKI TWAROGOWE

Wysokoproteinowe bułeczki idealne po treningu, ale i nie tylko. Dobrze wyrabia się ciasto i wspaniale wyrastają, a w domu podczas ich pieczenia unosi się cudowny zapach. Za każdym razem wychodzą.

BUŁECZKI TWAROGOWE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (8 votes, average: 4,25 out of 5)
Loading...
Porcja: 8
Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 250 g twarogu chudego (lub półtłustego)
  • 250 g mąki żytniej lub innej (wypróbowałam już różne typy mąk i z każdej bułeczki wychodzą: pszenna pełnoziarnista, kukurydziana, orkiszowa, żytnia, pszenno-żytnia)
  • 1 jajko (wychodzi również bez jajka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1

Twaróg ucieramy z jajkiem i solą.

2

Mąkę przesiewamy i dodajemy proszku do pieczenia i utartą masę twarogową.

3

Zagniatamy ciasto i formujemy okrągłe bułeczki (wychodzi ok 8 małych).

4

Układamy je na natłuszczonej blaszce i wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni na ok 30 minut.

Makroskładniki

  • 147.21 Kalorie
  • 22,16g Węglowodany
  • 2,95g Tłuszcz
  • 8,17g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (8 szt) : 1177,70 kcal B: 65,64 g T: 23,64 g W: 177,35 g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj