Płatki i granole są jedne z chętniej kupowanych produktów śniadaniowych przez konsumentów. Osoby postanawiające zgubić kilka kilogramów sięgają po produkty z napisem “Fit”, które są sygnowane symbolem wymodelowanej sylwetki. Niestety takie produkty zawierają w sobie dużo cukru, można tam też znaleźć syrop glukozowo-fruktozowy, którego należy się wystrzegać jak ognia ( powoduje on spadek hormonu, jakim jest leptyna, która odpowiada za informowanie mózgu o poziomie naszej sytości). Bardzo ciężko jest znaleźć dobre musli, ale na szczęście można je szybko przyrządzić samemu!
Płatki, pestki i suszone owoce tworzą niezwykłą kompozycje smaków. W połączeniu z mlekiem stanowią pełnowartościowy posiłek, który dodaje energii na cały dzień. Takie musli w moim domu niestety nie potrafi uchować się w domu dłużej niż kilka dni. Chętnie jest zjadane przez wszystkich. Świetne jest również jako prezent dla bliskich nam osób, wystarczy tylko przełożyć je do ładnego słoiczka i przewiązać wstążeczką.


Do płatków owianych dodajemy rodzynki, żurawinę wiórki kokosowe, pestki dyni i słonecznika (lub inne Wasze ulubione suszone owoce czy pestki). Dolewamy do mieszanki ciepłe mleko zmieszane z syropem daktylowym lub miodem i wszystko razem mieszamy, aż mleko się prawie całkowicie wchłonie. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia rozprowadzamy cienką warstwę mieszanki. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na około 35-40 min. Kilka razy w ciągu pieczenia musli należy je delikatnie przemieszać, aby musli równo się zapiekło. Na ostatnie kilka minut można włączyć termoobieg. 1 porcja (1/10 całości): 181 kcal B: 4,92g T:7,15g W:26,14,g,
całość : 1810kcal B: 49,26g T:71,53g W:261,44gGRANOLA ŚNIADANIOWA
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy