Zazwyczaj robie klasyczne, lecz ostatnio trochę zaszalałam i dodałam wyrazistego koloru falafelom, co wpłynęło też na ich niepowtarzalny smak. Wyszyły pyszne! Znalazły się także w moim lunch boxie następnego dnia, a gdy je podgrzewałam wzbudziły uwagę kilku osób, które dopytywały jak zrobiłam tę czerwoną kulkę. Dzielę się również z Wami, bo naprawdę wyszły wyjątkowe 😉
Falafele można jeść w różny sposób: z humusem i dodatkami, w tortilli, z kaszą/ryżem.
Na zdjęciu podane z paprykowym humusem, pieczonymi batatami i topinamburem, awokado i kaszą jaglaną.
Surowe buraki i bataty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ciecierzycę zblendować ( można dodać 1-2 łyżki wody aby lepiej się blendowało). Ugotować kaszę jaglaną. Starte buraki, bataty i kaszę zmieszać ze zblendowaną ciecierzycą. Dodaję przyprawy. Za pomocą gałkownicy do lodu formuję klopsiki. Mi wyszło 18 sztuk. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 minut na 30-35 minut.
całość (18 szt) : 642,8 kcal. B:28.0 g W:110,4 g T:6,2 gFALAFELE Z BURAKAMI I BATATEM
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy