Sezon na szparagi trwa krótko, więc trzeba korzystać z ich dobrodziejstwa witamin i bogactwa smaku ile się tylko da. Tym razem zostawiam Wam przepis na mega szybką i pyszną sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako osobny posiłek, nada się jako dodatek do grilla czy na imprezę.
Komosę zalewam zimną wodą i gotuję w proporcji 2:1; woda:kasza) przez 15 minut od momentu wypłynięcia jej na górę (czyli mniej więcej 1/4 szklanki komosy na 1/2 szklanki wody). Szparagi myję, odcinam zdrewniałą końcówkę (ok 3-4 cm). Gotuję we wrzącej osolonej wodzie na stojąco przez 5-7 minut. Jeżeli macie cieńsze szparagi wystarczy gotować 3-5 minut. Niestety nie posiadam specjalnego garnka więc związałam je sznureczkiem i oparłam o bok garnka. Ugotowane, miękkie szparagi kroję na kawałki ok 1 cm, dodaję komosę, szczypiorek, drobno posiekaną cebulkę, kukurydzę, groszek i ser typu sałatkowy typu feta. Całość mieszam. Smacznego Bardzo duża porcja.SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I KOMOSĄ
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy