WIOSENNE RISOTTO ZE SZPARAGAMI

Zielono jest wszędzie, nawet w mojej kuchni. Wiosną szczególnie staram się korzystać z dobrodziejstwa nowalijek, które mają najwięcej witamin i są najlepsze właśnie tą porą roku. Dlatego też przygotowałam zdrowe, pyszne zielone risotto, które ma niezwykle bogaty smak. Połączyłam tylko kilka składników, a wyszło danie idealne! A w dodatku na jego przygotowanie nie poświęciłam dużo czasu. Wszystko to sprawia, że jest to danie idealne ( ah, ta moja wrodzona skromność ;p)

WIOSENNE RISOTTO ZE SZPARAGAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4
Czas przygotowania: 25 min

Składniki

  • 250 g ( 1 szklanka) ryżu Arborio
  • 150 g ( 1 szklanka ) groszku ( świeżego lub mrożonego)
  • 150 g szparagów
  • 100 g cebuli szalotki
  • 30 ml ( 2 łyżki) oliwy
  • 1 l bulionu
  • ok 10 listków świeżej bazylii
  • 5 g (1 ząbek) czosnku
  • 50 ml wytawnego białego wina (opcjonalnie)
  • 100 g parmezanu

Sposób przygotowania

1

Groszek blanszuję we wrzątku przez ok 3 minuty i przelewam zimną wodą.

2

Odcinam zdrewniałą końcówkę szparagów, myję i wsadzam do wrzącej wody, tak aby gotowały się na stojąco przez ok 3-5 minut ( w zależności od grubości szparagów).

3

Blenduję groszek ze szparagami (zostawiam garść groszku i kilka końcówek szparagów do dekoracji).

4

Na głębokiej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli wsypuję ryż.

5

Ryż podsmażam przez ok 5 minut cały czas mieszając. Dodaję posiekaną bazylię.

6

Dolewam białego wina, cały czas mieszam ryż, do czasu aż odparuje

7

Polewam bulionem ryż na raty (mniej więcej 4 razy). Ryż musi być delikatnie przykryty przez bulion. Gdy bulion odparuje dolewam go, od czasu do czasu mieszając ryż.

8

Gdy ryż będzie al’dente dodaję pesto groszkowo-szparagowe i parmezan, pozostawiam jeszcze przez kilka minut dokładnie mieszając aby połączyły się wszystkie składniki.

9

RIsotto wykładam na talerz, dekoruję groszkiem i szparagami oraz posypuję delikatnie parmezanem.

Makroskładniki

  • 527,25 Kalorie
  • 58,62g Węglowodany
  • 18,6g Tłuszcz
  • 24,6g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość liczona z winem ( 4 porcje) 2109 kcal B: 98,4g W: 234,5 g T: 74,4g



You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj