WEGE BAJGLE

-A wiesz, że Malcum (współpracownik mojego partnera z Kanady) znowu na śniadanie jadł bajgla? Co on ma z tymi bajglami…
-A wiesz, że bajgle pochodzą z Polski, a nie ze Stanów, chociaż tam są najbardziej popularne? -odpowiedziałam pytaniem na pytanie.

Czasem wystarczy krótka wymiana zdań, która potrafi zainspirować do zrobienia czegoś pysznego. I tak powstały moje bajgle. Ich historia jest znacznie krótsza, niż tych historycznych ale równie smaczna 😉

WEGE BAJGLE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 9

Składniki

  • rozczyn:
  • 50 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g (1 łyżka) cukru
  • 75 ml wody
  • masa bajglowa:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml wody
  • 5 g (1 łyżeczka) soli
  • woda do obgotowania bajgli:
  • 2 l wrzącej wody
  • 15 g (1 łyżka) cukru
  • posypka:
  • 15 ml oliwy/ bądź rozbełtanego żółtka w wersji nie vege
  • 20 g (2 łyżki) sezamu czarnego
  • 20 g (2 łyżki) sezamu białego

Sposób przygotowania

1

W miseczce robie rozczyn. Świeże drożdże rozcieram z łyżką cukru i wodą. Pozostawiam pod przykryciem ok 30 minut aby drożdże zaczęły pracować.

2

Do mąki dodaje rozczyn oraz wodę i sól. Wyrabiam ciasto. Odstawiam minimum na 1,5h godziny pod przykryciem w ciepłym miejscu.

3

Ciasto dzielę na 8 części. Lepię kulkę, w środku robię dziurkę i formuję kształt bajgla delikatnie rozciągając ciasto aby powiększyć otwór. Uformowane bajgle odstawiam na 1 h pod przykryciem.

4

Bajgle obgotowuję 1-2 minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru.

5

Następnie wykładam je na blaszkę. Smaruję delikatnie oliwą i posypuję białym i czarnym sezamem.

6

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

Makroskładniki

  • 256,76 Kalorie
  • 39,47g Węglowodany
  • 7,03g Tłuszcz
  • 7,94g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość ( 9 sztuk): 2310,9kcal B: 71,5g W: 355,3g T: 63,3g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj