GRILLOWANA CUKINIA

Czy jest coś lepszego od cukinii podanej ze świeżo zerwaną bazylią? Próbowaliście kiedyś? Jeśli nie to koniecznie musicie ją przyrządzić. To szybka przekąska lub dodatek do obiadu czy grilla, a daje niesamowicie dużo radości 😉

GRILLOWANA CUKINIA

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 1
Czas przygotowania: 6 min

Składniki

  • 60 g cukinii
  • 15 ml oliwy
  • 5 g przyprawy ostrej do grilla / ziół prowansalskich
  • dip:
  • garść świeżych liści bazylii
  • 5 ml oliwy
  • 50 ml soku z pomarańczy
  • 7 ml syropu klonowego/ lub miodu w wersji nie wege

Sposób przygotowania

1

Myję cukinię i wycieram.

2

Kroję cukinię wzdłuż aby powstały płaty.

3

Nacieram cukinię oliwą i posypuję przyprawami.

4

Smażę na patelni grillowej po ok 3 minut z każdej strony.

5

Dip: Wyciskam sok z pomarańczy, dodaję oliwy i syropu klonowego lub miodu. Całość blenduje z garścią świeżych liści bazylii.

Makroskładniki

  • 237,2 Kalorie
  • 8g Węglowodany
  • 22,9g Tłuszcz
  • 0,7g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

3 plastry cukinii +dip: 237,2kcal B:0,7g W:8,0 T:22,9

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj