Kocham naleśniki! Tak, mogę to stwierdzić z całą pewnością i podłączona do wykrywacza kłamstw nie umiałabym skłamać (choć znam kilka trików jak oszukać taką maszynę- za dużo Netflixa i oglądania seriali kryminalnych). Kocham tą wersję glutenową, chociaż po zjedzeniu dwóch czuje się napompowana i senna. Dlatego też długo walczyłam nam recepturą na zdrową wersję, taką, aby nie przywierała do patelni i była elastyczna. I znalazłam 😉
Przepis jest prosty i 3 składnikowy. Wystarczy mąka gryczana niepalona, len, woda i odrobina tłuszczu do posmarowania patelni. Ja mąki nie miałam, więc w młynku elektrycznym do kawy przemieliłam kaszę- taka wersja wychodzi taniej, lecz jest trochę więcej roboty.
Przepis na naleśniki jest bezglutenowy i wegański, jednak ja wypełniłam moje naleśniki różnymi farszami, preferencje zjadaczy naleśników:
-kasza bulgur z koncentratem pomidorowym i suszonymi pomidorami (wege, glutenowa),
-szpinak, cebulka, słonecznika w trzeciej już śniadaniowej (wege, bezglutenowa)
– szpinak, feta, cebulka, lekki serek (do ułatwienia nadania kształtu kopertki), jajko (nie wege, bezglutenowe)
Mąkę gryczaną i zmieniony len wsypuję do miseczki, dolewam wody i mieszam. Całość odstawiam na pół godziny. Konsystencja ciasta jest troszkę gęstsza od tradycyjnego. Jeśli chcecie możecie sobie doprawić naleśniki odrobiną soli 😉 Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy ( ja użyłam takiej w spray-u dzięki czemu zużyłam jej mniej, a miałam idealnie pokrytą całą powierzchnię patelni. Smażę po ok 2 minuty z każdej strony. --------- W wersji śniadaniowej dodatkowo: Szpinak z cebulą przesmażam na odrobinie oliwy na patelni (kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość). Dodaję ser feta, wszystko mieszam. Zdejmuję zawartość z patelni i smażę na niej jajka sadzone. Na środek naleśnika nakładam szpinakową mieszankę. Na górę jajko. Boki naleśnika smaruję serkiem, zagniatam i chwilę dociskam, aby nabrały naleśniki nabrały kształtu koperty. Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 12 minut. naleśnik bez nadzienia (1 szt): 124,52 kcal, B:3,67g W:19,55g, T:4,3g
naleśnik z farszem: (1 szt) 282,4 kcal B:14,25g W:21,8 g T:16,4g
WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI GRYCZANE
Składniki
Sposób przygotowania
Makroskładniki
Wskazówki/ Dodatkowe informacje
Brak komentarzy