BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI GRYCZANE (VEGE)

Kocham naleśniki! Tak, mogę to stwierdzić z całą pewnością i podłączona do wykrywacza kłamstw nie umiałabym skłamać (choć znam kilka trików jak oszukać taką maszynę- za dużo Netflixa i oglądania seriali kryminalnych). Kocham tą wersję glutenową, chociaż po zjedzeniu dwóch czuje się napompowana i senna. Dlatego też długo walczyłam nam recepturą na zdrową wersję, taką, aby nie przywierała do patelni i była elastyczna. I znalazłam 😉

Przepis jest prosty i 3 składnikowy. Wystarczy mąka gryczana niepalona, len, woda i odrobina tłuszczu do posmarowania patelni. Ja mąki nie miałam, więc w młynku elektrycznym do kawy przemieliłam kaszę- taka wersja wychodzi taniej, lecz jest trochę więcej roboty.

Przepis na naleśniki jest bezglutenowy i wegański, jednak ja wypełniłam moje naleśniki różnymi farszami, preferencje zjadaczy naleśników:
-kasza bulgur z koncentratem pomidorowym i suszonymi pomidorami (wege, glutenowa),
-szpinak, cebulka, słonecznika w trzeciej już śniadaniowej (wege, bezglutenowa)
– szpinak, feta, cebulka, lekki serek (do ułatwienia nadania kształtu kopertki), jajko (nie wege, bezglutenowe)


WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI GRYCZANE

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4

Składniki

  • 110 g mąki gryczanej
  • 250 ml wody
  • 2g (0,5 łyżeczki) zmielonego lnu
  • ok 15 ml oliwy
  • ---------
  • W wersji śniadaniowej dodatkowo:
  • -130 g szpinaku
  • -50 g sera typu feta
  • -20 g naturalnego serka lekkiego do smarowania ( typu philadelphia )
  • -4 jajka
  • -15 ml oliwy
  • -40g cebula

Sposób przygotowania

1

Mąkę gryczaną i zmieniony len wsypuję do miseczki, dolewam wody i mieszam.

2

Całość odstawiam na pół godziny.

3

Konsystencja ciasta jest troszkę gęstsza od tradycyjnego. Jeśli chcecie możecie sobie doprawić naleśniki odrobiną soli 😉

4

Naleśniki smażę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy ( ja użyłam takiej w spray-u dzięki czemu zużyłam jej mniej, a miałam idealnie pokrytą całą powierzchnię patelni.

5

Smażę po ok 2 minuty z każdej strony.

6

---------

7

W wersji śniadaniowej dodatkowo:

8

Szpinak z cebulą przesmażam na odrobinie oliwy na patelni (kilka minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość).

9

Dodaję ser feta, wszystko mieszam.

10

Zdejmuję zawartość z patelni i smażę na niej jajka sadzone.

11

Na środek naleśnika nakładam szpinakową mieszankę. Na górę jajko.

12

Boki naleśnika smaruję serkiem, zagniatam i chwilę dociskam, aby nabrały naleśniki nabrały kształtu koperty.

13

Wkładam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 12 minut.

Makroskładniki

  • 124,52 Kalorie
  • 19,55g Węglowodany
  • 4,3g Tłuszcz
  • 3,67g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

naleśnik bez nadzienia (1 szt): 124,52 kcal, B:3,67g W:19,55g, T:4,3g naleśnik z farszem: (1 szt) 282,4 kcal B:14,25g W:21,8 g T:16,4g



You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj