DELIKATNE PIEROGI Z BORÓWKAMI (VEGE)

Nie wiem, co jest tego przyczyną, ale gdy człowiek zrobi coś samemu, bez użycia nowoczesnych sprzętów to zdecydowanie lepiej wszystko smakuje. To jest dziwne, ale na prawdę czuć nutkę „serca” wkładanego w prace. Za każdym razem, gdy decyduje się przenieść w czasie i używać tylko dostępnych niegdyś narzędzi to jestem pełna podziwu dla tych kobiet, które na codzień wykonywały niesamowicie ciężką robotę. Dla naszych babć, które wykonywały żmudne ruchu w celu wyrobienia idealnego ciasta. Możecie wierzyć albo nie ale moje dłonie czuły się jakby byłby na intensywnym treningu na siłowni.

Jednak tych smaków nie da się podrobić, a jakiekolwiek mrożonki, nawet z dobrym składnem nie są w stanie dorównać domowym specjałom. Pierogom, które nie są takiej samej wielkości i idealnie zagniecione.

Moja babcia robiła tradycyjne pierogi ,do których dodawała jajko. Ja jednak postanowiłam pójść o krok dalej i zrobić wegańską wersję pierogów, które mają bardzo cieniutkie ciasto i jednocześnie dużo nadzienia. Dodatkowo cukier zastąpiłam erytrytolem

Pierogi polałam odrobiną mleczka kokosowego. Smakowały wyjątkowo!
Były idealne: ciasto było delikatne, lecz nie rozwalało się przy gotowaniu, a przez jego cieniutką warstwę przebijał fioletowy kolor borówek. Jak to mówią palce lizać!

DELIKATNE PIEROGI WEGAŃSKIE Z BORÓWKAMI

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 35

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 30g erytrytolu
  • 200 g borówek amerykańskich
  • opcjonalnie: odrobina mleka kokosowego do polania

Sposób przygotowania

1

Mąkę zalewam ciepłą wodą i wyrabiam. Ciasto musi być miękkie i elastyczne ( mi to zajęło ok 10 minut).

2

Formuję ciasto w kulkę i wsadzam do lodówki na 15 minut.

3

Ciasto dzielę na dwie części, aby łatwiej było mi wałkować. Drugą połowę ciasta przykrywam ściereczką żeby nie wyschło.

4

Wykrawam okręgi formą cukierniczą ale można to zrobić zwykłą szklanką.

5

Do środka pieroga nasypuję odrobinę erytrytolu i nakładam borówki.

6

Zginam je na pół, zlepiam za pomocą widelca.

7

Zlepiam ze sobą dwa końcowe rogi (też za pomocą widelca).

8

Pierogi wrzucam do garnka z gotującą się wodą (na średnim ogniu) i zostawiam na ok 6 minut.

Makroskładniki

  • 28,4 Kalorie
  • 7,07g Węglowodany
  • 0,09g Tłuszcz
  • 0,77g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

całość (35 pierogów bez mleka kokosowego): 994,0 kcal B:27,0g W:247,7g T:3,2g

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj