NATURALNE CHIPSY JABŁKOWE (VEGE, BG)

Z dnia na dzień nieubłaganie wieczory robią się coraz dłuższe i zimniejsze, a ja zasiadam przed komputerem z kubkiem ciepłej herbaty. Gdy pracuje to nie mam potrzeby nic przekąsić, jednak sprawa ma się zupełnie inaczej gdy włączam jeden z ulubionych seriali na Netflixie. Aż mnie korci, żeby coś przegryźć.

Ostatnio kupiłam dość dużo jabłek. Raz zrobiłam ciasto, innym razem owsiankę na ciepło (wiem, owsianki powinno się jeść rano, ale co tam- trzeba łamać zasady). Ostatnio postawiłam na chipsy jabłkowe. Posypałam je mieszanką cynamonu ze zdrowym odpowiednikiem cukru i proszę, powstała idealna słodka przekąska.

Oczywiście można kupić takie chipsy w maketach i mają one dość dobry skład, jednak wychodzą dość drogo. Ponadto w niektórych jest dopisek, że mogą gluten, soję, czy mleko, a to robi dużą różnicę dla osób mających jakieś alergie pokarmowe.

Powiecie, że upieczenie ich samemu też kosztuje- jasne, ale koszt pracy przez godzinę piekarnika to niecała złotówka, a średnia cena kilograma jabłek to 3 zł. Podsumowując przy odrobinie zaangażowania mamy tańszy produkt, no i oczywiście tą satysfakcję, że zrobiliśmy go sami 😉

Takie małe chwile szczęścia (z 2 jabłek) to tylko 187 kcal

Chipsy jabłkowe świetnie się sprawdzą jako przekąska na długie wieczory, ale także jako dodatek do szkolnej śniadaniówki. Chrupią, są słodziutkie, idealne!

Smacznego!

NATURALNE CHIPSY JABŁKOWE (VEGE)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 3
Porcja: 5 min Czas przygotowania: 100-110 min

Składniki

  • - 2 szt (ok 350g) jabłka
  • - 1,5 łyżeczki (7g) cynamonu
  • - 1,5 łyżeczki (7g) erytrytolu

Sposób przygotowania

1

Jabłka umyć, dokładnie osuszyć i pociąć na plasterki 1-2 mm ( im cieńsze tym, krócej będą się suszyć).

2

Pocięte jabłka oprószyć z obu stron mieszanką cynamonu i erytrytolu ( najlepiej za pomocą drobnego sitka).

3

Plasterki jabłek wyłożyć na papierze do pieczenie i położyć na kratkę do pieczenia (lub blaszkę- wtedy ciut dłużej schną).

4

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 120 stopni z termoobiegiem na 1 godzinę.

5

Po tym czasie należy obrócić lekko już wysuszone jabłka na drugą stronę. Zostawiamy je jeszcze od 40 do 50 minut w piekarniku (czas uzależniony od grubości plasterków jabłka i mocy piekarnika).

6

Jeśli po tym czasie jabłka nie są dobrze wysuszone i sztywne możemy przedłużyć jeszcze czas o 5-10 minut, raczej nie dłużej żeby się nie przypaliły lub wyłączyć piekarnik i pozostawić jeszcze w nim jabłka aby całkowicie się wysuszyły.

7

Smacznego!

Makroskładniki

  • 187,2 Kalorie
  • 50,9g Węglowodany
  • 1,1g Białko

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj