SERNICZEK DYNIOWY (VEGE, BG)

Booo! Boo! Zrobiło się mrocznie, bo wszak nadciąga najstraszniejszy dzień w roku, gdzie wszystkie potwory przygotowują się do straszenia ludzi. Jako, że halloween nieodłącznie kojarzy się z dyniami u mnie pojawiły się już troszkę wcześniej wegańskie dyniowe serniczki (bo przecież muszę się podzielić z Wami przepisem, abyście i Wy mogli go wypróbować!). wegańskie dyniowe serniczki.

Od razu zaznaczę, że serniczki warte są poświęcenia troszkę czasu na ich przygotowanie. O ile sam proces robienia nie trwa długo, to jednak trzeba wcześniej namoczyć nerkowce przez kilka godzin i mieć zrobiony mus dyniowy PRZEPIS z dyni hokkaido (kolor jest najbardziej intensywny), który jest jednym ze składników deserku.

Same serniczki są niesamowicie pyszne! Podstawa jest dość ciężka, ale równoważy to delikatna, lekka kremowa masa. Powiecie, że serniczek jest mega kaloryczny- zgadzam się, to prawa. Jednak naprawdę warto 😉

SERNICZEK DYNIOWY (VEGE)

1 Gwiazka2 Gwiazka3 Gwiazka4 Gwiazka5 Gwiazka (Brak ocen)
Loading...
sokzycia.pl Porcja: 4

Składniki

  • spód:
  • 130g (1 szklanka) migdałów
  • 60g (1/2 szklanki) orzechów włoskich
  • 50g (1/4 szklanki) suszonych śliwek
  • masa bazowa:
  • 200 g ( 2 szklanki) nerkowców
  • 160 g mleka kokosowego light stałej części (3/4 stałej części z puszki)
  • 32 g (1 łyżka stałego lekko miękkiego oleju) oleju kokosowego nierafinowanego
  • 60 ml syropu klonowego ( u mnie bez cukru)
  • masa dyniowa:
  • 110 g musi z dyni hokkaido
  • 25g (1 łyżka) mąki ziemniaczanej
  • masa czekoladowa:
  • 25 ml soku z cytryny ( u mnie z 1/2 cytryny)
  • 40 g wegańskiej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

1

Podstawa:

2

Migdały zalać ciepłą wodą i pozostawić na 5-10 minut. Po tym czasie będzie łatwiej obrać z nich skórki. Następnie wrzucić je do blendera. Dodać orzechy włoskie i suszone śliwki.

3

Masą wylepić okręgi cukiernicze o średnicy 8 cm . Wstawić do lodówki na czas przygotowywania pozostałej części deseru.

4

Masa bazowa:

5

Nerkowce zalać wcześniej ciepłą wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

6

Po tym czasie umieszczamy je w blenderze. Dodajemy mleka koksowego, oleju kokosowego i syropu klonowego. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Całość dzielimy na dwie części i przekładamy do osobnych miseczek w proporcjach 3:1.

7

Masa dyniowa:

8

Do większej części masy bazowej dodajemy dynię i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę wlewamy do form cukierniczych na przygotowany spód.

9

Masa czekoladowa:

10

Do pozostałej masy dodajemy roztopioną czekoladę i sok z cytryny. Mieszamy i wylewamy ostatnią warstwę naszych serniczków.

11

Całość wstawiamy na kilka godzin do lódówki do stężenia. Deserek najlepszy jest zaraz po wyciągnięciu z lodówki.

Makroskładniki

  • 839,62 Kalorie
  • 54,45g Węglowodany
  • 62,42g Tłuszcz
  • 22,57g Białko

Wskazówki/ Dodatkowe informacje

Makroskładniki wyliczone na 1 serniczek


You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomenmtuj